Danske virksomheder bør se mod Tyskland
Lagt på boligven.dk den 28-09-2016 af webmaster
Syd for grænsen er der godt gang i boligbyggeriet, og de nye væksttal for branchen viser, at danske virksomheder har gode muligheder for at få en del af opgaverne. Men selvom Tyskland er en del af EU's indre marked, er det ikke bare lige at hoppe i håndværkerbilen og køre ned over grænsenDen ene nye bolig efter den anden skyder op i Tyskland, og tyske bygge- og anlægsvirksomheder oplever over en bred kam, at både omsætningen stiger, og ordrebøgerne bugner. Det gør det nemmere for danske virksomheder at forsøge sig syd for grænsen.
Ifølge nye tal fra den tyske byggeorganisation HDB, er den samlede omsætning i branchen i første halvår af 2016 steget med 8,4 procent i forhold til samme periode sidste år. Det samme gør sig gældende for ordrebeholdningen, som er steget med 18,1 procent.
- Det er første gang i tyve år, at de tyske virksomheder har oplevet så stor en ordretilgang og med den fart, som der er på det tyske marked i øjeblikket, så er der gode muligheder for, at danske virksomheder kan få en god bid af kagen. Som underentreprenør til nogle af de større tyske - eller endnu bedre danske - virksomheder er der gode chancer for mindre eller mellemstore danske virksomheder, der gerne vil lære det tyske marked at kende, inden de selv prøver kræfter med at byde på selvstændige opgaver hos tyske bygherrer, siger chefkonsulent i Dansk Byggeri, Anita Kurowska Larsen.
Særligt for virksomheder i Syd- og Sønderjylland er det oplagt at se efter nye opgaver syd for grænsen.
- Sydjylland oplever ikke den samme vækstfremgang som andre dele af landet, og derfor vil det være oplagt at forsøge at køre over grænsen og få ordrebogen fyldt op, siger Anita Kurowska Larsen.
Men her er det vigtigt, at være opmærksom på, at der både er kulturelle forskelle og forskellige regler og administrative procedurer, som virksomhederne skal være opmærksomme på, inden de skriver under på en kontrakt.
- Hvis man fx gerne vil arbejde for en tysk virksomhed, er det utrolig vigtigt, at man både kan det tyske sprog og har forståelse for den særlige tyske forretningskultur. Det handler både om de menneskelige relationer og om en helt anderledes tilgang til entreprisekontrakter, hvor mange danske virksomheder tidligere er endt med at forlade deres byggeplads i Tyskland med et kæmpe minus i kassen, forklarer Anita Kurowska Larsen.
De mange skrevne og uskrevne regler har Dansk Byggeri samlet i en Tysklandsvejledning, som hjælper virksomhederne på vej.